Certificeringsplicht voor uitzendbureaus vanaf 2025
13 maart 2023
0 0 0

Certificeringsplicht voor uitzendbureaus vanaf 2025

*Inmiddels is er een nieuwe update, die lees je hier.

Met ingang van 2025 wil het kabinet een certificeringsplicht invoeren voor alle (uitzend)ondernemingen die onder de Waadi, ofwel Wet Allocatie arbeidskrachten door intermediairs, vallen. 2025, dat klinkt nog ver weg. Toch adviseert bijvoorbeeld de ABU om je nu alvast goed voor te bereiden en niet te wachten tot de wetgeving er is.

Met deze blog en onze gratis whitepaper helpen wij jou bij deze voorbereiding. In onze whitepaper ontdek je wat voor jouw onderneming van toepassing is aan de hand van een handig stappenplan.

Waarom komt de certificeringsplicht er voor uitzendbureaus?

De grootste reden voor de invoering is om malafide uitzendbureaus tegen te gaan en kwetsbare (buitenlandse) flexkrachten beter te beschermen.

Al in oktober 2020 kwam het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (Commissie Roemer) met aanbevelingen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. De certificeringsplicht van uitleners is hier een onderdeel van. Het kabinet wil misstanden met arbeidsmigranten zo snel mogelijk aanpakken en maakt daarom haast met de invoering ervan.

De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht op naleving, bijvoorbeeld door controles op de werkvloer. Ze kan handhavend optreden door sancties op te leggen. Het kabinet trekt flink geld uit om dit toezicht op te tuigen.

Aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een certificaat?

In aanvulling op de bestaande SNA-normering (vrijwillige NEN-certificering) komt het kabinet met een aantal eisen om in aanmerking te komen voor certificering: 

  1. Je doet betaling van het juiste loon op grond van de loonverhoudingsnorm
    Dat betekent: uitzendkrachten hebben recht op minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in vergelijkbare functies bij de inlener.
  2. Je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag overleggen
    Om te voorkomen dat een uitzendbureau wordt gestart door een ondernemer die eerder relevante strafbare feiten heeft gepleegd. En dus uitleners die zich niet aan de regels houden weren van de arbeidsmarkt.
  3. Je biedt gecertificeerde huisvesting aan, aan arbeidsmigranten
    Bied je huisvesting aan? Dan moet deze aan bepaalde eisen voldoen zodat arbeidsmigranten niet terechtkomen in een ondermaatse huisvestigingssituatie.
  4. Je geeft informatie over veiligheid op de werkplek door aan de werknemer
    Als uitlener ben je verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie over veiligheid op de werkplek aan de werknemer, vóór de eerste werkdag begint.
  5. Je bent aangesloten bij de juiste pensioenuitvoerder
    Zodat een werknemer het pensioen opbouwt waar hij recht op heeft.
  6. Je geeft een bankgarantie af in de vorm van een waarborgsom van € 100.000
    Om te voorkomen dat ondernemers hun onderneming niet zomaar kunnen opheffen of failliet laten verklaren. Met deze waarborgsom kunnen openstaande lonen, boetes en sancties alsnog betaald worden. 
Volg het stappenplan

Moet jij voor jouw onderneming een waarborgsom van € 100.000 afdragen? Of kan jij ook uitzenden zonder dit bedrag te betalen? Gebruik ons stappenplan en ontdek wat voor jouw onderneming van toepassing is. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden en uitzonderingen. Het stappenplan is onderdeel van onze gratis whitepaper.

Download de whitepaper

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog of de whitepaper vragen? Wil je ergens (vrijblijvend) over sparren? Of ben je benieuwd naar onze backofficedienstverlening? Plan dan een afspraak met ons in. 
 

Afspraak maken
Afspraak maken

Een goed gesprek met iemand die alles weet over onze dienstverlening. Moeilijke vragen? Een aanbod vergelijken? Daag ons uit! Direct sparren dus, dat mag je van ons verwachten.

Verplichte velden